Arkeoloji
Bilgisayar
Bilim
Bitkiler
Biyografi
Biyoloji
Coğrafya
Din
Edebiyat
Ekonomi
Elektronik
Felsefe
Fizik
Genel
Hayvanlar
Hukuk
internet
İslam Ansiklopedisi
Jeoloji
Kimya
Matematik
Müzik
Programlama
Rehberlik
Resim
Rüya Tabirleri
Sağlık
Sinema
Siyaset
Sosyoloji
Spor
Şifalı Bitkiler
Tarih
Teknoloji
Tıp
Tiyatro
Uzay
Yerler
Ziraat






vuhuv.com

Genel



 Triyak

Triyak En çok ışık karartma(dimmer) ve alternatif akım şalteri olarak kullanılırlar. Akım her iki yönde de akabilir. Diğer özellikleri tristörünkine benzer.

Kategori : Genel | Etiket: Triyak

 Trityum

Trityum Trityum atmosferde, hidrojenin 1018 de biri kadar bulunur. Atmosferdeki trityum, kosmik ışınların meydana getirdiği hızlı nötronların, protonların veya mesonların azot ile reaksiyonundan meydana gelir. Yeryüzünün mevcut trityum miktarı yaklaşık 2 paund= 1 kg tahmin edilmektedir.Trityum nükleer reaktörlerde Lityum-6 izotopunun nötronla bombardımanında elde edilir.Yine berilyumun siklotronlarla hızlandırılmış döteryum ile bombardımanından da trityum elde edilir.Trityum radyoaktif olup, yarılanma süresi 12,46 yıldır. Trityum beta (ß) ışıması yaparak 32He 'e (helyum izotopuna) dönüşür. Yaydığı beta ışının enerjisi 186.000 elektron volttur.Trityumdan faydalanarak hidrojenlendirme reaksiyonları ve reaksiyon değişimleri gözlenebilir. Trityum ve bileşikleri etiketleme ve izleme deneylerinde kullanılır. Meselâ biyokimyâ çalışmalarında, trityumla etiketlenmiş (damgalanmış, yâni bünyesinde trityum ...

Kategori : Genel | Etiket: Trityum

 Tristör

Tristör Tristörler bir kere iletken oldu mu (eğer besleme voltajı kesilmezse) devamlı iletken kalır. Bunun için özel metodlarla tristörleri yalıtkan duruma geçirmek gerekir. Bu davranışa iki durumu kararlı (bistable) davranış denir. Tristörler güç elektroniğinin gelişmesinde çok önemli rol oynamıştır. Bunun için 2000 Volt ve 3300 Ampere kadar çalışabilen tristörler yapılmıştır. Tristörlerde en büyük problem, açma-kapama esnâsında meydana gelen ısıyı ve enerji birikimini dağıtmaktır. Bunun için çok çeşitli metodlar geliştirilmiştir.

Kategori : Genel | Etiket: Tristör

 Trinitrotoluen (tnt)

Trinitrotoluen (tnt) TNT, yaygın olarak bomba, mayın ve torpidolarda patlayıcı madde olarak kullanılır. Top şekline getirildiğinde, patlama sırasındaki sıkışmaya mukâvemet eder. Şoka dayanıklılığı patlayıcının fizikî hâliyle ilgilidir. Bu sebepten, buharla eritilen ve sıvı olarak bomba şeklinde dökülen TNT, kristal TNT 'ye nazaran şoka karşı daha az duyarlıdır.TNT 'nin tozu cildin, tırnakların, saçın ve mukozanın sararmasına, deriye değmesi ise kaşıntılı ekzemaya sebep olur. Nefesle veya yutma ile vücûda girmesi mîde rahatsızlıklarına, zehirlenmeye, bâzı kimselerdeyse böbrek ve idrar yolları hastalıklarına, hattâ komaya sebep olur.

Kategori : Genel | Etiket: Trinitrotoluen (tnt)

 Trinidad Ve Tobago

Trinidad Ve Tobago DEVLETİN ADITrinidad ve Tobago CumhûriyetiBAŞŞEHRİPort of SpainNÜFÛSU1.285.000YÜZÖLÇÜMÜ5.128 km2RESMÎ DİLİİngilizceDÎNİHıristiyanPARABİRİMİDolarBüyük ve küçük Antillerin en güneyindeki adalar üzerinde yer alan bağımsız bir cumhûriyet. Trinidad ve Tobago Cumhûriyeti, Karayip denizinin güneydoğusunda, 10°02 ' ve 11°20 ' kuzey enlemleriyle 60°32 ' ve 61°56 ' batı boylamları arasında yer alır.TârihiTrinidad Adası İspanyol Colombus tarafından ilk olarak 1498 'de keşfedildi. İspanyollar yerli halkın bir kısmını sürgün, bir kısmını yok ettiler. 1783 'te İspanya yabancılara toprak bağışladığı için Fransa 'dan ve Haiti 'den adaya göç oldu. 1797 'de adayı bir sefer sonucu İngiltere ele geçirdi. 1802 Amiens Antlaşmasıyla ada resmen İngiltere 'ye kaldı. İki asır ...

Kategori : Genel | Etiket: Trinidad Ve Tobago

 Triklorometan (bkz. Kloroform)

Triklorometan (bkz. Kloroform)

Kategori : Genel | Etiket: Triklorometan (bkz. Kloroform)

 Trikloroetilen

Trikloroetilen Trikloroetilen sudan daha yoğundur ve suda çözünmez. Trikloroetilen başta maket oyuncaklar olmak üzere polistirenden yapılan malzemeler için yapıştırıcı olarak kullanılır. Sanâyide daha ziyâde tetrakloroetilen üretiminde kullanılır.

Kategori : Genel | Etiket: Trikloroetilen

 Trikloroetan

Trikloroetan Alm. Trichloroethan, Fr. Trichloroéthane, İng. Trichloroethane. Kapalı formülü C2H3Cl3 olan halojenli organik bileşik. Etan türevi olup iki izomeri vardır. Oda sıcaklığında sıvıdır. Yanıcı değildir.1,1,1-trikloroetan izomeri makinaların soğuk yöntemle temizlenmesinde karbontetraklorür yerine çözücü olarak kullanılır. Zehirliliği azdır. 1,1,2-trikloroetan izomeriyse son derece tehlikeli bir zehir olup, başlıca 1,1-dikloretilenin üretiminde kullanılır.

Kategori : Genel | Etiket: Trikloroetan

 Trigonometri

Trigonometri Trigonometrinin başlangıcı Mısır ve Mezopotamya 'ya dayanmaktadır. Dâirenin 360 dereceye bölümü bu zamandan kalmadır. Astronomideki gelişmelere paralel olarak kürevî trigonometri de gelişmiştir. M.Ö. 4. yüzyılda Hinduların trigonometriyi astronomide kullandıkları bilinmektedir. İskenderiyeli Claudius Ptolemy, Almagest adlı eserinde (M.Ö. 150) trigonometrik oranlara yer vermiştir. Müslümanlar trigonometride önemli gelişmeler kaydetmişlerdir. El-Battanî (850-929) kürevî üçgende kosinüs teorisini ortaya koymuştur. Ebü 'l-Vefâ (940-998) kürevî üçgende sinüs teoremini bulmuş, trigonometrik cetvel hazırlamıştır. Nasîreddin-i Tûsî (1201-1247) ilk defâ düzlem ve kürevî trigonometriyi, astronomiden ayırarak matematiğin bir bölümü olarak ele alıp, bu konuda ilk eseri veren matematikçi olmuştur.Önceleri topoğrafya, denizcilik ve astronomide kullanılan trigonometri, 17. asırdan îtibâren büyük ...

Kategori : Genel | Etiket: Trigonometri

 Trigliserit

Trigliserit Bitkisel trigliseritlerin çoğu oda sıcaklığında sıvıdır. Basınç altında hidrojene edilerek katı hâle getirilebilirler (Bkz. Margarin). Trigliseritlerin alkali ortamda hidroliziyle gliserol ve yağ asidi tuzları (sabun ana maddesi) meydana gelir. (Bkz. Sabun)

Kategori : Genel | Etiket: Trigliserit