Jeotermal Enerji
Jeotermal Enerji
Enerji , günümüzde tüm dünya ülkelerinin en başta gelen sorunları arasındadır . Bunun en önemli nedenleri nüfus artışı , sanayileşme ve yaşam standartlarının yükselmesi olarak gösterilmektedir .
Tüm dünyada hızlı bir artış gösteren enerji gereksiniminin büyük bir kısmı , bir süre daha fosil yakıtlar ve hidrolik enerji ile karşılanabilecektir . Fosil yakıtların kısa bir dönemde tükenmesi ve bir süre sonra bunların yerini yeni enerji kaynaklarının alması beklenmektedir . Son yıllarda bütün ülkeler yeni enerji kaynaklarının geliştirilmesine özen göstermektedir .
Jeotermal enerji; yer kabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu , sıcaklığı sürekli 200 den fazla olan ve çevresindeki normal yer altı ve yer üstü sularına oranla daha fazla erimiş mineral , çeşitli tuzlar ve gazlar içerebilen sıcaklık su ve buhar olarak tanımlanabilir .
Yerkabuğunun derinliklerinde var olan bu ısı kaynağı , henüz soğumasını tamamlamamış bir mağma kütlesi veya genç bir volkanizma ile ilgilidir . Yerkabuğunun kırık ve çatlaklarından derinlere süzülen meteorik sular bu ısı kaynağıyla ısıtıldıktan ve mineralce zenginleştikten sonra yoğunluk farkı ve basınç nedeni ile yükselirler . Bu sıcak akışkan yerkabuğunun sığ derinliklerinde ( I100-4000m ) , üzerinde geçirimsiz örtü kayalar bulunan , gözenekli ve geçirimli hazne kayalarda toplanır .
Hidrotermal sistem olarak bilinen bu sistemde , akışkan , kırıklar aracılığı ile yeryüzüne ulaşarak termal kaynakları oluşturur; ya da sondajlarla çıkartılarak ekonomik kullanıma dönüştürülür . Herhangi bir akışkan içermemesine rağmen bazı teknik yöntemlerle ısısından yararlanılan , yerin derinliklerindeki “sıcak kuru kayalar” da jeotermal enerji kaynağı olarak nitelendirile bilinir .
Jeotermal akışkanı oluşturan sular , meteorik ve jüvenil kökenli veya her ikisinin çeşitli oranlarda karışım ile oluştuklarından , yerkabuğundaki hazneler sürekli olarak beslenmekte ve kaynak yenilene bilmektedir . Beslenmedeki mevsimsel ve yıllık değişimlerin genellikle etkisi olmakla birlikte pratikte , beslenmenin üzerinde bir tüketim olmadıkça jeotermal kaynakların tükenmesi söz konusu değildir .
Sitemizde yer alan tüm içerikler internet ortamından toplanmış ve derlenmiştir. Yer alan bilginin doğruluğu garanti edilmemektedir. Yanlış bilgi için tarafımıza sorumluluk yüklenemez. Yanlış bilginin doğuracağı etkenlerden sitemiz ve yöneticileri sorumlu tutulamaz.