Auguste Comte
Auguste Comte
1798 - 1857 yılları arasında yaşamış olan , pozitivizmin kurucusu Fransız filozofu . Temel eserleri: Course de Philosophie Positive [Pozitif Felsefe Dersleri] , Systeme de politique positive [Pozitif Politik Sistem] .
Kartezyen veya Aydınlanma geleneğinin en önemli temsilcilerinden olan , Ortaçağın dünya görüşünün yerine geçen yeni bilim kökenli ideoloji için bir temel sağlamaya çalışan Comte'un temel amacı , toplumun reformdan geçirilmesi , toplumun yeni baştan düzenlenmesi olmuştur . Bu amaç , ona göre , toplumu yöneten yasaların bilgisini , toplumu konu edinen bir bilimi gerektirir . Bu bilim için ise , yeni bir bakış açısına , yeni bir felsefe anlayışına gerek duyulur . Bu nedenle , Comte arzuladığı toplumsal reform ve düzenlemeyi bilimsel temelleri olan bir felsefe , pozitif felsefe ya da pozitivizm üzerine inşa edilmiş olan bir toplum bilimi geliştirerek gerçekleştirebileceğini düşünmüştür . O , pozitivizmi yalnızca yeni bir felsefe anlayışı , bir düşünce tarzı olarak değil , fakat toplum problemi için temelli bir çözüm olarak öne sürmüştür .
Comte'a göre , inançların herkesçe ortak olarak benimsenmediği , düşüncelerdeki anarşinin toplumda anarşiye yol açtığı bir çağda kurtuluşu sağlayacak tek çözüm pozitivizmdir . O , tarihin akışını tersine çevirmenin ve toplumsal birlik ve düzeni , Fransız Devriminden önceki dini ve manevi değerlerle sağlamanın imkansız olduğunu savunmuştur . Eşitlik , insan hakları ve halkın egemenliği gibi kavramların içleri boş metafiziksel soyutlamalar ve dogmalar olduğunu söyleyerek , demokrasinin yöntemlerini savunanlara da karşı çıkan ve pozitivizmi , bu çerçeve içinde genel bir zihin hali , bir araştırma ruhu olarak tanımlayan pozitivist Comte'un söz konusu felsefe anlayışı , insan için olumlu ve yapıcı olanın yalnızca olguları gözlemleyerek tasvir etmek olduğunu öne sürer . Onun pozitivizminin en önemli özelliği , doğanın yüce ve mutlak bir amacı olduğu fikrini reddetmesinden meydana gelir . Comte'un pozitivizmi , ikinci olarak varlıkların özünü ya da varlıkların gizli , içsel nedenlerini bulma çabasından vazgeçer . Bu felsefe yalnızca olguları araştırmak , varlıklar arasındaki sabit ilişkileri gözlemlemek gerektiğini öne sürer .
Comte , şu halde yüzyılın birçok diğer düşünürü gibi bir ideolog olarak anlaşılmak durumundadır . O yeni bilim ideolojisinin en önemli temsilcisidir . Comte'un felsefesi bütünüyle hümanist bir kültürün , modern bilim üzerine yükselen seküler bir dünya görüşünü temsil eder . Onun gözünde biricik rasyonalite standardı bilimsel rasyonalite olduğu için , bilimi eleştirel bir temellendirme ile biricik yegane insani bilgi formu olarak meşrulaştırmak aklından hiç geçmemiştir . Bilim karşısında olumlayıcı , tasdik edici bir takınan Comte , bilimin yönteminin bizatihi bilginin kendisinin yöntemi olduğu iddia etmiştir .
Bilgi teorisi bakımından Comte tam bir empiristtir . Bununla birlikte , o empirizmi , İngiliz düşünürlerinin yaptığı gibi , idelerimizin ve bilgimizin kaynağını açıklamak için değil , fakat pozitivistik bir tarzda , bilimsel olmayan düşünme tarzlarını yıkmak için ideolojik bir araç olarak kullanmıştır .
Onun felsefesi , yine 19 . yüzyılın diğer bazı felsefeleri gibi , tarihsel gelişme kavramıyla yüklü bir felsefe olmak durumundadır . Nitekim , o ünlü üç evre yasasını , aydınlanmış insanlığın benimsemesi ya da alması gereken doğrultuyu buyuran bir entellektüel ilerleme ve özgürlük yasası olarak yaz etmiştir . Comte işte bu yasayı da kendisinden önceki bütün dini ve felsefi bakış açılarını mahkum etmek için kullanır . O bu perspektifleri insan düşüncesinin pozitif felsefede son bulacak tarihsel gelişiminin vazgeçilmez uğrakları olarak değerlendirir .
Yasanın özellikle üçüncü evresini açıklarken , Comte kendi bilim teorisinin ana hatlarını verir . Ona göre , bilimsel düşünce bir hipotezin geçerliliğini belirleme gözlemin sınamasını kabul eden düşünmedir . Bilim gözlemle başlar ve deneyle devam eder . Bununla birlikte , bilim gözlem kayıtlarının toplamından daha fazla bir şeydir . Örneğin , fizik gibi bir bilim tikel olgulara ilişkin gözlem kayıtlarının zengin bir birleşiminden meydana gelmez; fizik esas , bu olguları başka olgulara sistematik bir tarzda bağlayan genel hipotez ve teorilerin formülasyonundan oluşur . Gerçek bilim bu olgular birbirleriyle bir korelasyon içine sokulduğu ve hepsinden önemlisi bireysel fenomenler birbirleriyle yasa benzeri ilişkiler içinde bulunan fenomen sınıflarının üyeleri olarak görüldükleri zaman ortaya çıkar .
Comte aynı zamanda bilimlerin birliğini savunan ilk düşünürdür . Fakat , o sonraki pozitivistlerin tam tersine , bir indirgemeci değildir . Ona göre . bilimlere ilişkin sınıflama büyük ölçüde bilimlerinin yasalarının kapsamı ya da genelliğiyle ilgili farklılıklardan kaynaklanır . Bilimler birbirlerine dayanmakla birlikte , her birinde söz konusu olan yasalar farklılık gösterir . Dolayısıyla bilimlerin birliği , onda aynı yöntemi kullanma bağlamında , metodolojik açıdan bir birliktir .
Varlık görüşü bakımından dört başı mamur bir fenomenalist olan Comte , her tür materyalizmi reddeder . Bunun gerekçesi de , hiç kuşku yok ki , materyalizmin , onun gözünde metafiziksel bir öğreti olması , ve örneğin fizik , biyoloji ve sosyoloji gibi bilimlerde ele alınan fenomen türleri arasındaki gözlemlenebilir farklılıkları ortadan kaldırmasıdır .
Comte Geisteswissenschaften'e de aynı gerekçeyle , yani insan ya da tin bilimleri bilime tinsel kategorileri bilime soktukları , özel deneyim verilerini gündeme getirdikleri ve diyalektik yöntemi kullandıkları için karşı çıkmıştır . O bunun yerine kurucusu olduğu sosyolojiyi önermiştir . İnsan davranışı , yalnızca psikoloji ve sosyoloji yoluyla anlaşılabileceğini öne süren Comte , toplumsal yapının , bir ilerleme ortamında varlıklarını sürdüren nitelikleri ve organları ile kendi başına var olduğunu söyler . Toplumun statik yönüyle dinamik yönünü birbirinden ayıran Comte'a göre , toplumun statik yönü mülkiyet , dil , din gibi toplumun belirli durağan yönlerinden oluşur . Toplumun statik yönü , insanın doğal yapısına bağlıdır . O , toplumun dinamik yönünü , toplumun ilerleme gücü olarak tanımlamıştır .
İlerleme ise , düşüncedeki ilerlemedir , statik yapıdan en yüksek ölçüde nasıl yararlanmamız gerektiği konusundaki kavrayışımızı geliştirmekle ilgili bir husustur . Yoksa , ilerleme toplumun statik yönünü oluşturan öğelerin değişimiyle ilgili bir konu değildir . Örneğin , aile kurumu , insanlar metafizik evreden pozitif evreye geçerken değişikliğe uğramaz . Fakat pozitivizmin dinamik etkisi , kadınlara yeni bir statü kazandırmaktan oluşur . Aynı şekilde , yeni düzende mülkiyetten , tek bir insanın çıkarını değil , fakat başkalarının çıkarını da hesaba katacak bir biçimde yararlanılacaktır .
Öte yandan , bütün sistemin anahtarı dindir; bununla birlikte , Comte'un yeni dini , insanlığa inanmaktan oluşacaktır . Buradan da anlaşılacağı üzere , o bir tür insanlık dini kurmaya çalışmıştır . Onun bu yeni dini , ayin ve törenlerine kadar , Hıristiyanlığın bütün inançlarına bağlıdır , fakat o Tanrı'nın yerine insanlığı , ermişlerin yerine bilginleri geçirir . Bu insanlık dini , devletin yönetim şekline de yansıyacaktır . Artık , Comte'a göre , tek insan diye bir şey olmayacaktır . Tek insan kendi kişisel çıkarım değil de , toplumun çıkarını düşünecek , onu kendi çıkarına üstün tutacak şekilde yetiştirilecektir . Bu toplumda benciliğin yerini , özgecilik alacaktır .
Sitemizde yer alan tüm içerikler internet ortamından toplanmış ve derlenmiştir. Yer alan bilginin doğruluğu garanti edilmemektedir. Yanlış bilgi için tarafımıza sorumluluk yüklenemez. Yanlış bilginin doğuracağı etkenlerden sitemiz ve yöneticileri sorumlu tutulamaz.